Proef Oostenrijk
Je komt net terug uit Oostenrijk en daarna wil je graag nog even nagenieten van de wijn die je misschien wel hebt gedronken tijdens je wintersport. Daarom heeft Viqh aan Huis Proef Oostenrijk georganiseerd.
Wat heeft Oostenrijk te bieden?
Wij horen vaak ‘’Oostenrijk maakt toch veel zoete wijnen?’’. We hebben ons best gedaan om die quote te ontkrachten. In Oostenrijk wordt kwalitatief goede wijn gemaakt. Lang niet iedereen weet dat. We hebben een Oostenrijk proeverij gegeven om kennis te maken met zowel de bekende als de onbekende wijnen uit dit land. We hebben leuke reacties ontvangen van deelnemers. In de jaren 80 was er het schandaal met ruitenvloeistof die in wijnen werd verwerkt om de wijn aan te zoeten. Dat heeft Oostenrijk geen goed gedaan.
Laten we beginnen!
De wijnbouw centraliseert zich in het oosten van Oostenrijk. Deze gebieden brengen veel frisse witte wijnen voort, zo ook de eerste wijn die geproefd werd. Dit was een Grüner Veltliner. Deze druif is de belangrijkste druif voor Oostenrijk. De wijn wordt gemaakt door Julius Klein in de provincie Weinviertel. Het smaakpalet van deze Grüner Veltliner bestaat uit mineralige frisse zuren met fruitige smaken van groene appel en paprika.
De 2ewijn die geproefd werd, wordt gemaakt van de Roter Veltliner. Een hele onbekende en oude druif uit Oostenrijk. Professionele wijnbouw is door de Romeinen geïntroduceerd, ze namen ook druiven mee uit het Veltlindal, een dal in Lombardije. Kans is groot dat de druiven zijn vernoemd naar dat dal waar ooit druiven vandaan zijn gekomen. Door de jaren heen is de naam verbasterd tot Veltliner. De wijn wordt gemaakt door Jakob Buchinger uit de Wachau. Een klein gebied aan de Donau ten westen van Wenen. Dit gebied heeft een eigen wijn commissie. Deze commissie bestaat uit verschillende wijnmakers, zij controleren de kwaliteit van de wijnen uit Wachau. Zo hebben ze een eigen classificatie in het leven geroepen. De Roter Veltliner valt onder de ‘’federspiel’’ Dit wil zeggen dat er wat meer suiker in de wijn achterblijft welke niet worden omgezet in alcohol. Daardoor blijft de wijn wat voller van smaak met rijp fruit zoals rabarber en tropisch fruit. Daarnaast heeft de wijn wel een frisse zuurgraad.
Leo Uibel woont ook in de Weinviertel met zijn wijngoed. De 3ewijn was zijn ‘’Una’’. Die wordt geproduceerd van de Fruhroter Veltliner en is een ‘’orange wine’’ De druiven worden geplukt en gaan met schil en al in een grote rvs-tank. De term “orange wine” wil zeggen dat de wijn wordt gemaakt op de manier van rode wijn. Dan komt de witte druif ook in contact met schilletje wat anders niet gebeurt. Dit zorgt voor een oranje gloed. Ook krijgt de wijn een tanninestructuur wat een droge smaak geeft. De zuurgraad is hoog. Smaken van rijpe jonagold appel zijn erg aanwezig. Lekker om drinken bij de maaltijd. Niet iedereen was even gecharmeerd van de wijn omdat het niet te vergelijken is met een normale witte wijn. Desondanks wel leuke reacties van de deelnemers.
De 4e wijn was wederom een Grüner Veltliner, gemaakt door Leo Uibel. Deze wijn is compleet anders dan de eerste Grüner Veltliner. Wat heel speciaal is aan deze wijn is dat de druiven uit een wijngaard komen. Namelijk de Katzensprong. De wijn wordt voor een jaar in een rvs-tank gehouden met de gistcellen die zijn uitgewerkt. Dit noem je de droesem. De kleur van de wijn is donkergeel. Omdat de wijn deze methode ondergaat lijkt het wel of de wijn een houtlagering heeft ondergaan. De volle smaak verraadt dat een beetje. Veel tropisch fruit met een frisse minerale ondertoon en groene appel.
Over op rood
De eerste rode wijn in onze proeverij kwam ook van Leo Uibel. Het is niet zo dat we aandelen hebben in deze wijnmaker, maar hij maakt verschillende stijlen wijn wat het interessant maakt om in deze Oostenrijk proeverij mee te nemen.
Blauer Zweigelt is de naam van de druif. Net als de Grüner Veltliner is deze druif toonaangevend voor Oostenrijks rood. De wijn wordt voor 8 maanden opgevoed in houten vaten. Daarom draagt de wijn de term ‘’reserve’’. De classic van deze wijnmaker krijgt geen houtrijping. De houtrijping zorgt ervoor dat smaken van drop, een beetje peperig en rood fruit te herkennen zijn in de wijn.
De zesde wijn die geproefd werd komt uit het zuiden van Oostenrijk. Burgenland is heeft een ideaal klimaat om rode wijnen te produceren omdat het relatief warm is. De druiven voor deze blend zijn Blauer Zweigelt, Sankt Lauren en Blaufränkisch. Deze wijn komt uit het grootste barok paleis van Oostenrijk. De familie Kœnigsegg heeft het beheer over de wijnmakerij en over de wijngaarden. Ook deze wijn krijgt opvoeding op hout. Wij waren hier zelf heel erg enthousiast over en dat bleek terecht. De deelnemers haalden er net als wij smaken van drop, een beetje zwarte peper en heel rijp rood fruit uit.