proef oude wijnwereld vs nieuwe wijnwereld

Oude wijnwereld vs. Nieuwe wijnwereld

Het beste van 2 wijnwerelden

Het begon allemaal als een leuk idee om zelf bezig te blijven en de vaste gasten weer te zien tijdens alle corona maatregelen, maar ondertussen hebben wij zelfs de krant gehaald, een aantal privé edities mogen organiseren en staat aanstaande zondag de 5e editie op de planning. Ik heb het over VIQH’s online wijnproeverij. Na de thema’s Frankrijk vs. Zuid-Afrika en Italië staat nu het thema oude wijnwereld vs. nieuwe wijnwereld op de planning. Zondag 3 mei beginnen wij om 16.00 uur en aanmelden doet u hier.

zuid afrika nieuwe wijnwereld
zuid afrika nieuwe wijnwereld

Hoe nieuw is de nieuwe wijnwereld?

Bij wijn gaat het veel over de oude wereld en over de nieuwe wereld. Maar wat is dat nou precies? Heel simpel gezegd bestaat de oude wijnwereld uit de traditionele wijnlanden binnen Europa. De nieuwe wijnwereld is precies het tegenovergestelde namelijk alle landen buiten Europa.

Nu hoor ik u denken maar hoe nieuw is die nieuwe wijnwereld dan? Sinds 1659 maken ze al wijn in Zuid-Afrika dus zo nieuw is het niet. Maar als we kijken naar de oude wereld zien we dat ze daar al wijn maken sinds ongeveer 7000 voor Christus.

Wat zijn de verschillen tussen de wijnwerelden?

Tussen de oude en de nieuwe wijnwereld zitten een aantal verschillen. Zo leggen ze in de oude wereld vooral de focus op terroir en zie je veel kleine familiebedrijven. In de nieuwe wereld ligt de focus meer op de druiven en de stijl. Soms zijn de wijnbedrijven in de nieuwe wijnwereld zelfs beursgenoteerd.

Qua regelgeving zijn er ook veel verschillen. Zo zijn er binnen Europa veel strenge regels en wetten omtrent wijnproductie. Hier is de Italiaanse DOCG status een goed voorbeeld van. Ook zien we vooral in de oude wereld dat er al eeuwenlang volgens dezelfde regels en wetten wijngemaakt wordt. Ruimte voor verandering is er bijna niet. In de nieuwe wereld ligt dit anders hier zijn de regels en wetten minder streng waardoor er veel ruimte is om te experimenteren met bepaalde druiven blends of om met innovatieve ideeën te komen.

zuid afrikaanse wijnbox protea wijnspijs
Wat is volgens u de meest ideale wijnspijs combinatie bij een Pinot Grigio uit de nieuwe wijnwereld?

Smaken de wijnen uit de oude wijnwereld anders dan die uit de nieuwe wijnwereld?

In de nieuwe wijnwereld heerst over het algemeen een gemiddeld tot warm klimaat. In de smaak komen daardoor sterke fruittonen naar voren. De wijnen zijn vaak soepel en vol van smaak. Op het etiket worden vooral de druivenrassen vermeld en de bewaartijd van de wijnen zijn vaak korter.

Dit is anders in de oude wereld. Hier heerst vooral een koel tot gemiddeld klimaat waardoor de stijl van de wijnen vaak een wat hogere zuurgraad hebben en wat subtielere fruittonen hebben. Mineraliteit en ingetogen invloeden van houtrijping komen ook veel naar voren. De wijnen uit de Oude wereld hebben vaak wel een langer bewaarpotentie. Over het algemeen wordt er gezegd dat wijnen uit de oude wereld meer eetwijnen zijn en vanuit de nieuwe wereld geschikter zijn om de dorst te lessen

oude wijnwereld nieuwe wijnwereld wijnproeverij online
oude wijnwereld nieuwe wijnwereld wijnproeverij online

Zelf de smaakverschillen van de oude en nieuwe wijnwereld ervaren?

Aanstaande zondag 3 mei staat de online wijnproeverij oude wereld vs. nieuwe wereld op de planning. Tijdens deze proeverij proeven wij in totaal 6 wijnen, die wij per 2 zullen behandelen. Een vanuit de Oude wereld en een vanuit de Nieuwe wereld. Waarna u kunt stemmen op uw favoriet. Het leuke aan deze proeverij is dat u direct de verschillende invloeden kunt proeven maar ook als deelnemer bepaald welke wijnwereld de winnaar is.

Aanmelden doet u via info@viqhaanhuis.nl geef in de mail aan met hoeveel personen u deel wilt nemen en dan sturen wij u de rest van de informatie toe.

Oude wijnwereld vs. Nieuwe wijnwereld

“het beste van twee wijnwerelden”

Zondag 3 mei

16.00 – 17.00

€22,50 per persoon

Liever genieten van een wijnbox? Ook dat kan! Hier ziet u wat wij u te bieden hebben op het gebied van wijnboxen.

Via deze link schaft u een cadeaubon aan die u kunt besteden zodra de wijnbar weer open is.

Deel dit bericht:

Overige berichten