proef piemonte viqh aan huis

Proef Piemonte

Proef Piemonte

In de maand februari was het thema van ‘’de smaak te pakken op maandag’’ Proef Piemonte. Tijdens deze proeverij van Viqh aan Huis hebben de gasten wijnen geproefd uit de Piemonte. Piemonte is een van de Noordelijke wijnregio’s in Italië. Er was zoveel animo voor deze proeverij dat we drie avonden hebben ingevuld met dit interessante onderwerp verspreid over de maand februari. Het doel van de avond is om mensen kennis te laten maken met dit gebied. Samen proeven we natuurlijk de Barolo en Barbaresco maar er komen ook andere wijnen aanbod die wat minder bekend zijn in Nederland, maar in de regio een naam hebben opgebouwd.

Wat mij opviel tijdens het voorbereiden van de Proef Piemonte is dat, ondanks het gebied al lang wijn maakt, er veel van de veranderingen pas laat van het einde van de vorige eeuw zijn ontdekt of doorgevoerd.  Denk hierbij aan de toekenning van de DOCG-status* (*staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita, een garantie en controle van de herkomst)aan Barolo, Barbaresco en Gavi di Gavi of aan het feit dat Bracchetto voor de jaren 70 veelal droge rode wijnen produceerde. Leuk en interessant om dat soort dingen te ontdekken. 

Verloop van de avond

We begonnen de avond met de witte wijnen. Als eerst proefden we Gavi di Gavi die gemaakt wordt van de cortese druif. Een onbekende druif die veelal voorkomt in de regio van Monferratto en natuurlijk het stadje Gavi zelf. De wijn heeft frisse tonen met vooral citrusfruit en in de nasmaak het bekende amandelbittertje. De arneis van het huis Pescaja uit de Roero is een mooi voorbeeld van een rijpe stijl arneis. De druif word ook wel kleine koning of witte nebbiolo genoemd. Dit om zijn belangrijke rol te benadrukken in de regio. Vol rijp wit fruit met een kruidige ondertoon die lang blijft hangen.

Dolcetto d’Alba was de eerste rode wijn in de proeverij. Piemonte brengt meer rode wijnen voort dan witte waarvan de 2 bovenste het meest toonaangevend zijn. De druif is dolcetto van het wijnhuis Socré. De wijn is zeer fruitig gemaakt met vooral veel rood fruit. Jonge tannines op de achtergrond geven de wijn een zekere structuur. Niet iedereen was even weg van deze wijn.

wijnproeverij piemonte italie viqhaanhuis
wijnproeverij piemonte italie viqhaanhuis

Als 4wijn op deze avond schonken we een barbera d’Alba van de gebroeders Fenocchio. Een wijnhuis gevestigd in het hart van de Barbaresco streek. Met veel respect voor de natuur maken de mannen deze wijn van de barbera druif. Hun filosofie is dat bijna al het werk in de wijngaard gebeurt en laatste hand aan de wijn wordt gelegd in de wijnmakerij. Dat levert een volle rijpe barbera wijn op met veel rood fruit. De zuurgraad van de wijn valt minder op. De druif heeft van zichzelf weinig tannines maar met wat houtlagering kan dat wat steviger worden. Bij deze wijn niet het geval.

Nebbiolo

De eerste nebbiolo van de avond kwam van Vincenzo Bossoti. Gesitueerd in het dorpje Cisterna d’Asti. De wijn komt uit de Langhe en de druif nebbiolo geeft het beste van de wijngaarden uit de Langhe. Door de wijn niet uit een karaf te schenken konden de deelnemers proeven wat een stevige tannine structuur de wijn heeft. We lieten de wijn even met rust in het glas. Heel langzaam gaf de wijn zich prijs. Van heel erg herfstachtig naar het rijpe rode fruit en florale hints.

proef piemonte viqhaanhuis wijnproeverij
proef piemonte viqhaanhuis wijnproeverij

De Barbaresco was daarna aan de beurt. Ook deze wijn wordt gemaakt van de nebbiolo druif. In plaats dat de druiven uit de gehele Langhe komen, worden deze druiven alleen in en rond het dorp Barbaresco geoogst. De bodem heeft een specifieke eigenschap die de nebbiolo druif goed kan vertalen naar het glas. Daarom heeft deze wijn ook een DOCG-status*. De wijn schonken we uit een karaf. Voordeel is dat de wijn veel lucht krijgt waardoor die zich mooi kan ontwikkelen. De wijn was mooi open met mooi rood rijp fruit en later ging de wijn meer de leer en kruidige kant op. Ook deze wijn is afkomstig van het wijnhuis Socré.

Barolo

De Barolo ook van Fenocchio word op een nog klassieke manier gemaakt. Dat wil zeggen dat de wijn niet wordt gelagerd in houten Bordeaux vaten van 225L maar in traditionele ‘’Botte” (5000L vaten). Ook bij deze wijn is het aan te raden ver voordat de wijn gedronken wordt te karaferen. Daarnaast is de Barola qua smaak voller en ronder van smaak dan de Barbaresco. Wat de deelnemers opviel was dat het mooi was om te zien hoe 3 varianten van Nebbiolo de smaak steeds iets rijper wordt.

We sloten de proeverij af met een rode mousserende wijn gemaakt van de bracchetto druif. Een wijn die wordt gemaakt in de regio van het stadje Acqui. We hebben de deelnemers niet alleen informatie verteld over de wijnen. Ook kwam er een stukje wijnwetgeving van Italië aanbod met de focus op Piëmonte. Wat opvalt bij de namen van de wijnen is dat druif en plaatsnaam samen zijn gevoegd zoals deze Brachetto d’Acqui. De wijn is een frizzante wat wil zeggen dat de wijn lager koolzuurgehalte heeft dan een spumante. Heel veel rood fruit als framboos en kers lekker te combineren met witte chocolade, vonden ook de deelnemers.

proef piemonte geproefde wijnen wijnproeverij haarlem
proef piemonte geproefde wijnen wijnproeverij haarlem
Ook een proeverij bijwonen?

Onze themaproeverijen vinden plaats op de eerste maandag of dinsdag van de maand. Wilt u weten welke proeverijen er op de planning staan? Kijk dan hier. 

Wilt u een wijnproeverij gegeven door een ervaren sommelier bij u op locatie? Dat kan wij bieden verschillende proeverijen aan. Naast wijnproeverijen bieden wij ook nog verschillende wijncursussen aan. 

Deel dit bericht:

Overige berichten