trevista mexicaanse tempranillo wijnproeverij viqhaanhuis

Hoe smaakt een Mexicaanse Tempranillo?

In Mexico ga ik gewoon door met het geven van wijnproeverijen, net zoals in Nederland. Samen met James & Hilda van het wijnhuis Trevista werd er een wijnproeverij gegeven waarin grotendeels de Mexicaanse Tempranillo centraal stond.

mexiaanse tempranillo 2012 viqhaanhuis trevista
mexiaanse tempranillo 2012 viqhaanhuis trevista

Beginnen bij het begin

De wijnproeverij begon met een korte rondleiding over de wijngaard en door de wijnkelder. Tijdens deze rondleiding vertelde James onder andere waar de naam Trevista vandaan kwam. Toen James & Hilda het stuk land in 2005 kochten hadden ze perfect zicht op drie dingen, namelijk:

  • Het gebergte: Monte Xaniac
  • De wijngaarden van Quinta Monasterio
  • Het wijnhuis Chateau Gamou

James wilde zijn wijngaard daarom Tres Vistas noemen, wat naar het Nederlands vertaald drie uitzichten betekend. Hilda was het hier niet mee eens en na veel brainstormen zijn de woorden uiteindelijk samengevoegd en is de naam Trevista ontstaan.

trevista mexicaanse tempranillo wijnproeverij viqhaanhuis
trevista mexicaanse tempranillo wijnproeverij viqhaanhuis

Natuurlijke bemesting

Zoals ik in de vorige blog omschreef is het klimaat uitermate geschikt voor het laten groeien van de Tempranillo en de Cabernet Sauvignon. Op dit moment staat er bij Trevista alleen nog Tempranillo aangeplant, vroeger was dit ook nog Cabernet Sauvignon. De stokken van de Tempranillo die aangeplant staan zijn afkomstig vanuit de beroemde Spaanse Rioja. Van origine is deze wijn dus geen Mexicaanse Tempranillo. De reden dat er alleen nog maar Tempranillo aangeplant staat is omdat het motto van James is dat een wijn levendig moet zijn.

De smaak moet je kunnen verassen en dat kan alleen als de wijngaard ook leeft. Hierom heeft hij ervoor gekozen om alle aandacht te geven aan de Mexicaanse Tempranillo. Door de levendigheid in de wijngaard te stimuleren wordt er gebruik gemaakt van een wormencompost om de druivenstokken op een natuurlijke manier goed te laten groeien. Deze wormencompost wordt gemaakt van restproducten uit de keuken, potgrond en nog een aantal geheime ingrediƫnten. De wormen eten de restproducten uit de keuken en zetten dit om in een natuurlijke compost. 2 handen van deze compost wordt in een groot theezakje gedaan en dit laten ze weken voor 2 dagen. Daarna bemesten ze de planten ermee.

uitzicht mexicaanse tempranillo wijngaard trevista monte xaniac
uitzicht mexicaanse tempranillo wijngaard trevista monte xaniac

Wat werd er geproefd?

Tijdens de proeverij werd er een selectie van 3 wijnen geproefd. Bij iedere wijn serveerde Hilda en haar keukenteam twee bijpassende hapjes. Omdat het de geboortemaand van James was werden de jongste wijn, de oudste wijn en de middelste wijn die ze hebben geproefd.

De eerste wijn was een Mexicaanse Tempranillo uit 2017. Deze wijn was zeer jong maar had mooie tonen toch al ligt de tonen van het Amerikaanse eikenhout waarin het gerijpt had. Dit uitte zich in lichte tonen van kokos. Daarnaast veel tonen van rood fruit.

De tweede wijn was ook een Tempranillo maar dan uit 2012. Een bijzondere ongefilterde rode wijn waarvan de smaak zeer zacht is met wat tonen van vanille en kersen. Ook de tonen van het Franse eikenhout kwamen mooi naar voren.

De proeverij werd afgesloten met een Cabernet Sauvignon vanuit 2009. Door een lange rijping van 10 jaar heeft deze wijn haar klassieke pepertonen vooral naar de achtergrond gedrukt en kwamen er wat meer zoete tonen in de vorm van gedroogd fruit naar boven. n. Ook had de wijn veel noten in de smaak welke mij deden denken aan een Pedro Ximenez.

wijnproeverij mexicaanse tempranillo trevista viqhaanhuis
wijnproeverij mexicaanse tempranillo trevista viqhaanhuis

Hilda & James zitten niet stil!

Wat bijzonder is aan Trevista is dat ze naast wijn ook nog bierbrouwen. Dit is een hobby van James en dit vindt hij leuk om naast het maken van wijn te doen. Op dit moment heeft hij een IPA gebrouwen en een Porter Stout.

Hilda heeft de stichting Corazon de Vida opgericht. Dit is een stichting die zich inzet voor levens veranderende ondersteuning voor weeskinderen en verlaten kinderen in Baja California in Mexico. Dit doet ze onder andere door lokale weeshuizen te financieren, het bieden van diensten voor verbetering van de levenskwaliteit en het financieren van onderwijs. Voor meer informatie over de projecten van Corazon de Vida of donaties klikt u hier.

logo corazon de vida stichting mexico viqhaanhuis
logo corazon de vida stichting mexico viqhaanhuis
Hoe smaakt de Tempranilo uit de Rioja?

In deze blog heb ik de Tempranillo vanuit de Rioja benoemd. Weet u nou niet meer precies hoe deze smaakt kom dan naar de themaproeverij Proef Spanje op dinsdag 3 september bij wijnbar VIQH. Hier zullen wij verschillende Spaanse wijnen proeven waaronder een Tempranillo vanuit de Rioja. Meld u HIER aan.

Deel dit bericht:

Overige berichten