bubbels haarlem viqhaanhuis housewarming champagne

Proeverij Mousserende Wijnen

Ook in 2019 gaan de proeverijen van Viqh aan Huis door. We zijn het jaar goed gestart met een proeverij waarin mousserende wijnen centraal staan. In deze blog nemen we u mee door de avond.

Italiaanse bubbels

We begonnen de proeverij mousserende wijnen met een prosecco Frizzante van het huis La gioiosa Frizzante Filo uit Veneto in Italië. De Frizzante en ook de volgende 2 prosecco’s zijn gemaakt van de Glera druif. Glera is dé druif die wordt gebruikt voor de productie van prosecco en daarbij gebruiken wijnmakers de methode Charmatt. Wanneer de basiswijn klaar is met gisten wordt de wijn overgestoken in een lucht dichte tank. Hier vindt dan de 2e vergisting plaats en er komt geen lucht bij. Dit is een methode om een tweede vergisting te verkrijgen in een afgesloten tank. De Frizzante heeft een lichte bubbel en heeft frisse aroma’s van citrus.

De volgende wijn was de Col di Luna Oro spumante extra dry, wat betekent dat er iets meer suiker toegevoegd is aan de prosecco waardoor de smaak van de prosecco wat rijper is. Smaken van appel en perzik werden dan ook terecht genoemd door de deelnemers. De Col di Luna is ook geproduceerd in de Veneto. De term Spumante wil zeggen dat de wijn een langere tweede vergisting heeft gehad waardoor er ook meer koolzuur in de wijn ontstaat. De bubbels zijn daardoor wat meer aanwezig.

Spontane vergisting

Bijzonder in de proeverij was de Fratelli Cosmo Capresica. Op het etiket prijkt groot Methode Rurale. Dit is bijzonder omdat de basiswijn, de wijn voordat er een tweede vergisting plaatsvindt, ontstaat via een spontane vergisting. Dit betekent dat er dus geen gist en sulfiet aan toe is gevoegd. De wijnmaker kiest hier bewust voor om te laten zien wat voor product moeder natuur maakt wanneer de mens niet ingrijpt.

Het resultaat is een troebele wijn en werd daarom uitgeserveerd uit een karaf om de wijn te klaren. Qua smaak heeft deze mousserende wijn wat aardse en animale tonen, wanneer er meer lucht bij de wijn komt komen de aroma’s van frisse appel en een mooie zachte bubbel naar boven.

proeverij mousserende wijnen frizzante viqhaanhuis
proeverij mousserende wijnen frizzante viqhaanhuis
Crémant de Loire

De opvolger van de prosecco’s kwam uit de Loire. De Vouvray van Domaine de Petit Coteaux Brut. Deze cremant wordt gemaakt van de Chenin Blanc. De methode waarmee deze mousserende wijn gemaakt is, is de méthode traditionnelle. Waar de vergisting van prosecco plaats vindt in een grote tank, wordt de Vouvray volgens méthode traditionnelle voor een tweede keer vergist in de fles. Het verschil is dat er lucht bij de wijn kan komen waardoor de cremant rijpere smaken kan ontwikkelen van hazelnoot, rijpe appel maar ook zeker de frisheid de van Chenin Blanc viel op bij de deelnemers. De volgende drie wijnen zijn ook volgens deze methode bereid.

proeverij mousserende wijnen vouvray viqhaanhuis cremant de loire
proeverij mousserende wijnen vouvray viqhaanhuis cremant de loire
Cava

Natuurlijk wordt er ook een Spaanse mousserende wijn geproefd. Hiervoor gaan we naar Penedès in Catalunya. Hier is Torello gevestigd en zij produceren Cava. Cava bestaat uit de Spaanse druiven Macabeo, Parellada & Xarel-lo. Torello is een familiebedrijf en maakt alleen maar Reserva Cava, waaronder deze uit 2012. Na de tweede vergisting wordt de Cava voor 36 maanden op zijn lies, dit zijn de gistcellen die zijn uitgewerkt en een witte substantie vormt, bewaard. Hierdoor ontstaat er een complexe romige smaak met verschillende frisse tonen.

Champagne

De laatste 2 wijnen waren beide zijn afkomstig uit de Champagne regio. Als eerste de Veuve Clicquot Ponsardin Brut. Na een korte uitleg over hoe de Pupitre werkt, kon er geproefd worden. De samenstelling van deze Champagne is Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Meunier. Door de volle en belegen smaak met rijke fruit aroma’s en nootachtige afdronk viel deze wijn het best in de smaak bij de deelnemers.

proeverij mousserende wijnen viqhaanhuis pupitre champagne
proeverij mousserende wijnen viqhaanhuis pupitre champagne

De proeverij werd afgesloten met een Champagne Rosé Imperial van Moët & Chandon. De Pinot Noir heeft het grootste aandeel in deze wijn. Maar wordt net zoals bij de Veuve Clicquot bij gestaan door de Pinot Meunier en Chardonnay. Wat meteen opviel aan deze Champagne was de roze kleur. Een romige rode fruit smaak spat direct uit het glas.

In de Champagne regio worden verschillende flesten gehanteerd. Deze lopen uiteen van 0,20L. tot 30L. Gedurende de proeverij hebben wij de demi flessen gebruikt. Deze hebben een inhoud van 0,375L.

proeverij mousserende wijnen rose champagne viqhaanhuis
proeverij mousserende wijnen rose champagne viqhaanhuis
Wilt u zelf ook een proeverij mousserende wijnen ervaren? Neem dan contact met ons op. Houd ook onze Social Media in de gaten om op de hoogte te blijven voor onze maandelijkse proeverij bij Wijnbar VIQH te Haarlem. Deze vindt iedere eerste maandag van de maand plaats. 
proeverij mousserende wijnen viqhaanhuis

Deel dit bericht:

Overige berichten