italiaanse wijnbox giro ditalia wijnbar viqh haarlem

Italiaanse wijnbox: Giro d’Italia

De Giro d’Italia is niet alleen leuk voor de wielerliefhebbers! Ook de wijnliefhebbers zitten goed met de ronde van Italië. Met ongeveer 750.000 hectare aan wijnstokken produceren zij ongeveer 47 miljoen hectoliter aan wijn. Bijzonder aan Italië is dat er in ieder deel van het land, wijn geproduceerd wordt. Van Piemonte en Veneto in het noorden tot aan Puglia en Sicilië in het zuiden. Met de Italiaanse wijnbox: Giro d’Italia nemen wij jullie mee langs verschillende wijnen uit dit prachtige land!

Een juweel in het hart van het Prosecco Superiore landschap!

We beginnen de tour door Italië feestelijk met een zachte mousserende wijn van het wijnhuis Althea. Althea is echt een juweel in het hard van de Conegliano Valdobbiadene wijngaarden waar de Glera druiven voor de prosecco groeien.

De geschiedenis van Althea is nog vrij jong en gaat terug naar 2003. Toen besloot Marika Drusian om een wijngoed te kopen en deze volledig opnieuw te beplanten. Dit deed ze niet zonder reden, want er gaat al een lange familietraditie in de wijnindustrie voort. In 2006 produceerde Marika de eerste jaargang van haar Prosecco Superiore Althea.

Tegenwoordig bezit Marika 13 hectare wijngaarden met glera-druiven, gecultiveerd met aandacht voor kwaliteit en duurzame wijnbouw. Haar oog voor details, typerend voor het vrouwelijke management, is een onderscheidend kenmerk van Althea. De Chloë Prosecco waarmee de Italiaanse wijnbox begint heeft mooie fruitige smaken van vooral appel en peer met een elegante bloemige toets. In de smaak voelt dit zowel zacht als fris en dat maakt deze mousserende wijn perfect als aperitief of bij lichte delicate hapjes.

althea prosecco wijngaarden glera wijnbox giro ditalia italiaanse wijnen wine2b wijnbar viqh
De wijnstokken met Glera druiven voor de productie van de Prosecco van Althea

Pecorino dat is toch een kaas?

Voor de tweede etappe van de Giro d’Italia zitten wij in Abruzzo en zijn wij op bezoek bij de familie Paolucci. Met het wijnhuis Venea is de hele familie betrokken bij het wijnmaken. Hierbij werken zij vooral met de druivenrassen die uit deze regio komen zoals de Pecorino en de Montepulciano. Voor deze wijn gebruiken ze de druiven die groeien aan minimaal 30 jaar oude wijnstokken en met de hand geoogst worden.

Om terug te komen op de titel. Pecorino is inderdaad ook een kaas. De naam Pecorino stamt af van het Italiaanse woord voor schaap, Pecora. Toch komen de kaas en de wijn niet uit dezelfde regio. De kaas komt vooral uit Grosetto, Lazio en Sardinië. Het kruidige van de wijn met het ziltige van de kaas maakt de combinatie echt een feestje! Probeer het maar eens uit!

Pinot Grigio Ramato, wat is dat?

Het wijnhuis Valentino Butussi uit Friuli bestaat al vanaf 1910 en gaat van generatie op generatie binnen de Butussi familie. Op dit moment is Filippo Butussi de wijnmaker. Zelf zegt hij dat het terroir een enorme troef voor ze is en dat zij de plicht hebben om dit intact te houden en de meest verborgen nuances te onthullen via de wijnen. Dit kan met passie, enthousiasme en grondige kennis van de (familie)tradities.

De geschiedenis van de wijnregio Friuli gaat ook al verder terug. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de wijnstokken aangekomen vanuit Turkije en werden de wijnen verbouwd en vooral gewaardeerd door de Keltische volkeren die zo’n 400 jaar voor Christus leefden. Daarna waren het de Romeinen die het stokje overnamen. Weer een periode later stichtte Julius Caesar Forum Julii, waardoor legionairs de kans kregen om zichzelf te transformeren in vreedzame kolonisten en deze zonnige hellingen te cultiveren. In de loop der jaren kon men zien hoe deze zone een van de meest bekende werd voor de wijnproductie in Friuli, en het hart van de Friuli Colli Orientali D.O.C..

Zo dat was wel weer genoeg geschiedenis, terug naar de wijn! Want deze Pinot Grigio van Butussi is gemaakt volgens de Ramato methode. Ramato is het Italiaanse woord voor koper en dat verwijst dan weer naar de kleur van de wijn. Maar hoe komt de wijn dan aan zijn koper kleur? Pinot Grigio is een druif met identiteitscrisis. De druif weet niet helemaal of het een blauwe of een groene druif wil zijn. In de druiventros zien we daardoor verschillende kleuren druiven van felgroen tot licht grijs tot wat licht paars. Als we deze druiven pletten en kneuzen en de schillen in contact laten met het sap vanuit de druiven dan neemt het sap de kleur aan van de schillen en komt er dus een koperkleur. Deze methode wordt ook gebruikt om rosé van te maken. Maar het unieke aan de Ramato stijl is dat het een historisch wijnbereidingsstijl uit Friuli is welke alleen kan worden gemaakt van Pinot Grigio druiven.

pinot grigio ramato butussi giro ditalia wijnbox italiaanse wijnen viqh wine2b
De begin kleur wanneer de Pinot Grigio Ramato gemaakt wordt.

De jongere broer van

Voor de 4e etappe van de Italiaanse wijnbox: Giro d’Italia bevinden wij ons tussen de historische wijnbouw in Montalcino om precies te zijn bij Tenuta di Sesta. Sinds 1995 maakt de Familie Ciacci wijn. Volgens de familie begint het maken van wijn in de wijngaard. In de wijngaard ligt de focus op de ontwikkeling van de druiven. Zodat deze met de hoogste kwaliteit de kelder bereiken.

In de kelder zijn zij van mening dat Sangiovese op het grondgebied van Montalcino een smaak heeft om te bewaren. Sangiovese in zijn natuurlijke staat. Het wordt beschouwd als de jongere broer van Brunello. Hij rijpt een jaar in 20 hl Slavonische eikenhouten vaten en verenigt de imposante structuur van Brunello met de frisheid en levendigheid van een jonge wijn.

Deze Rosso di Montalcino heeft een mooie warme smaak met zachte en aangename tannines. Het rode fruit combineert mooi met de kruidigheid en specerijen in de wijn waardoor er een mooie harmonie ontstaat.

Zorg dat je deze niet mist!

Op naar Piemonte waar we een wijn hebben die zijn naam dankt aan de mist. We hebben het over de Nebbiolo. De oogst van de Nebbiolo druiven vindt veel later plaats dan de meeste druiven. Namelijk in Oktober. Doordat de druif zo laat oogst hangt deze vaak in de ochtendnevels wat in het Italiaans Nebbia betekent. Maar ook mistachtige waas die zichtbaar is op de bijna rijpe nobele druiven draagt bij aan de naam.

De Nebbiolo waar wij voor gekozen hebben is afkomstig van het wijnhuis Bossotti.

Bossotti is een echt familiebedrijf, zij werken allemaal samen van de oogst tot aan de productie tot aan de marketing van de wijn. Per jaar produceren zij slechts 80.000 flessen. De vader van de familie is een echte marketingman. In de Verenigde Staten deed hij een grafische studie. Toen hij na zijn studie terugkwam in Italië nam hij het wijnbedrijf van zijn familie over. Zijn grafische achtergrond is ook duidelijk terug te zien op de moderne etiketten van het wijnbedrijf. Op een van de etiketten staat bijvoorbeeld een kerk afgebeeld. Het wijnhuis Bossotti betaald de kerk jaarlijks uit in wijn.

Een gepassioneerde wijnmaker brengt zijn eigen karakter over op zijn wijnen, zozeer zelfs dat tijdens het proeven de kenmerken van de producent gemakkelijk te herkennen zijn. Zoals ik eerder al schreef is het wijnhuis Vincenzo Bossotti een echt familiebedrijf. In de wijn willen zij daarom de familiekenmerken laten terugkeren: consistent, eerlijkheid en liefde voor de eenvoudige maar echte menselijke relatie.

wijnbox giro ditalia uitzicht bossotti piemonte italiaanse wijnbox viqh wine2b
Het uitzicht vanuit de wijngaarden van Vincenzo Bossotti

Al decennia lang een begrip!

Lungarotti is al decennia lang een van de beeldbepalende wijnbedrijven van Umbrië. Tot de jaren 60 was deze provincie in midden-Italië vooral bekend om de “eenvoudige” droge witte wijn uit Orvieto. Het was Dr. Giorgio Lungarotti die liet zien dat er in de omgeving van het stadje Torgiano ook uitstekende rode wijnen geproduceerd kunnen worden. Hiermee heeft hij aan de basis gestaan van de DOC Torgiano en DOCG Torgiano Riserva.

Ook de versterkte wijnen van Lungarotti mogen er zijn! De Dulcis heeft een intense en briljante kleur waarbij de geur doet denken aan oranjebloemen, aangevuld met amandel en gekonfijt fruit. De smaak van de wijn is zacht, warm en delicaat. De veroudering in hout zorgt voor een zoete textuur met een mooie droge afdronk. De fries op het etiket maakt deel uit van de decoratie die is gegraveerd op een 16e-eeuws wafelijzer dat bewaard is gebleven in het Wijnmuseum van de Stichting Lungarotti.

Geniet thuis van deze Italiaanse wijnbox

Geniet thuis van deze 6 Italiaanse wijnen. Combineer ze bij het eten of lekker in de zon. De Italiaanse wijnbox: Giro d’Italia kost €80,- en besteld u hier! Nog geen genoeg van Italiaanse wijnen? Kom dan naar Taste!🥂 De wijnproeverij van VIQH in samenwerking met Restaurant DIGA. Hier Staan 4 Italiaanse gerechten centraal waarbij zowel Italiaanse wijnen als niet Italiaanse wijnen gecombineerd worden. Meer info kunt u hier vinden!

wijnen giro ditalia wijnbox italiaanse wijnen wine2b viqh
De Italiaanse wijnen uit de wijnbox Giro D'Italia

Deel dit bericht:

Overige berichten