VIQH wijnbar Haarlem

VIQH’s Best of 2022

14.000 flessen wijn

Het jaar 2023 is begonnen! Dit is het jaar waarin wij 15 jaar bestaan! Daar maken wij later meer over bekend! Voordat wij vooruitkijken willen wij toch nog heel even terugkijken op het jaar 2022. Een jaar waarin wij in Januari nog niet volledig open konden vanwege het welbekende virus. Maar in datzelfde jaar hebben wij in totaal 14.634 flessen wijn geschonken. Dat is omgerekend 10.976 liter wijn! Bedankt dat jullie ons hierbij geholpen hebben! Alleen hadden wij dit niet opgekregen! Van al deze wijnen hebben wij een top 6 gemaakt en die in de wijnbox VIQH’s Best of 2022 gestopt. Zodat u thuis ook kunt genieten van deze wijnen.

Bubbels met een Touch of Dutch

De eerste geselecteerde wijn voor de wijnbox is de Corpinnat van Torelló met onze eigen sleeve, de Touch of Dutch. Het wijnhuis Torelló is gelegen in het hart van de Penedès op ongeveer 33 km van Barcelona. Zij laten de wijnen minimaal 30 maanden rijpen waar het bij de Cava wetgeving slechts 9 maanden hoeft te rijpen. Deze zelf opgelegde kwaliteitseisen worden ook al jarenlang gehanteerd door zes andere cava-producenten uit Penedes. Zij hebben de handen ineengeslagen en in de winter van 2019 besloten uit de DO Cava te stappen en verder te gaan onder het kwaliteitsmerk Corpinnat.

De Touch of Dutch heeft in totaal 36 maanden liggen rijpen op de gistcellen waardoor er een heerlijk romig mondgevoel ontstaat wat gepaard gaat met een heerlijke minerale frisheid in de afdronk. De perfecte start van de wijnbox VIQH’s Best of 2022.

Een feestelijk begin met de Special Edition Touch of Dutch Corpinnat
Een feestelijk begin met de Special Edition Touch of Dutch Corpinnat

De groene druif

Een andere wijn die zeker niet mag ontbreken in de best of 2022 van wijnbar VIQH is de Verdejo. Een druif die vaak in de schaduw staat van zowel Sauvignon Blanc als Chardonnay. Maar zelf ook heel veelzijdig is, waardoor je deze het hele jaar door kan drinken. De grootste productie van de Verdejo vinden we in de Spaanse wijnregio Rueda. De druif dankt zijn naam aan het Spaanse woord Verde, wat groen betekent. Dit verwijst naar de felle groene kleur die de druiven krijgen tijdens het rijpingsproces. Wat ook bijzonder is aan de Pucela Verdejo die in deze box te vinden is, is dat deze vaak ’s nachts geoogst worden omdat het dan koeler is. Zo behoudt de wijn zijn frisheid.  

In deze Pucela Verdejo proef je zachte tonen van limoen, meloen, perzik en grapefruit met in de afdronk zachte smaken van venkel.

Proef de zomer met deze wijn uit de Provence

De mooie zachtroze kleur van deze rosé uit de Franse Provence tovert direct een lach op het gezicht. Domaine de la Sanglière is gelegen in de stad Bormes-Les-Mimosas. Een mooie, bevoorrechte locatie binnen de Provence op slechts 600 meter van de Middellandse zee. Hierdoor wordt de wijngaard beschermd door de organisatie voor kustbescherming. Zo behouden ze het landelijke karakter van de Franse kust voor de huidige en de volgende generaties. Sinds de jaren ’80 maken ze hier op hoog niveau moderne wijnen die volmaakt passen in de traditie van de Cotes de Provence. De eerste oogst was in 1983. Waarbij François geholpen werd door zijn oudste zoon Remy, die nu aan het roer staat. De speciaal geselecteerde druiven van deze cuvee zijn afkomstig van een aantal hoogwaardige wijngaarden in het hart van de Côtes de Provence. Deze rosé bestaat uit 65% Grenache, 30% Cinsault en 5% Syrah. 

Deze wijn dronken jullie het meest! 

De wijn die jullie het meest gedronken hebben in 2022 bij ons in de wijnbar is de Ranch32 Chardonnay uit Californië. Een mooie volle Chardonnay die naast de kenmerkende volle tonen van het eikenhout ook zachte vanille en butterscotch heeft.

De Chardonnay druiven staan al sinds 1972 aangeplant bij Ranch32. Maar dat is niet het enige wat bijzonder is aan dit wijnhuis! Zij hebben in 2017 namelijk een windturbine op het midden van het terrein neergezet. Hiermee voorzien ze de gehele wijnmakerij van stroom. Met de elektriciteit die overblijft voorzien ze nog eens 125 huizen in de regio van energie. Kortom een Californische Chardonnay die naast dat deze heerlijk smaakt ook nog eens goed is voor de de planeet!

Op naar Italië! 

De eerste rode wijn in de best of 2022 komt vanuit het Italiaanse Puglia. Om precies te zijn zitten we in Salento. Een grote wijnstreek in het hart van de provincie Puglia, gelegen in de hak van de Italiaanse laars. Het is er heet en droog. Niet zo gek dus, dat er voornamelijk rode wijn gemaakt wordt, vooral van de druivenrassen Primitivo en Negroamaro. Dit levert donkere, stevige wijnen met meestal minimaal 14% alcohol op. Door de verfrissende wind vanuit de zee koelen de druiven ’s nachts iets af waardoor de smaken zich nog beter kunnen ontwikkelen.

Deze 100% Primitivo van het wijnhuis Apollonio heeft een mooie volle smaak van zwarte kersen en gedroogde pruimen. Deze wijn is niet gefilterd. Dit draagt in belangrijke mate bij aan het karakter en de levendigheid van de wijn en zorgt voor veel structuur.

Ook de Rioja behoort tot de Best of 2022!

Een wijn uit het hart van de Rioja kan natuurlijk niet ontbreken in de wijnbox best of 2022. Jullie dronken deze stevige maar elegante rode wijn massaal dit jaar. Ook was de proeverij die Alberto (wijnmaker bij het wijnhuis Altanza) gaf een drukbezochte editie. Wilt u weten wanneer wij weer een wijnproeverij geven? Kijk dan op onze evenementen pagina!

Bodega Altanza is gelegen in het hart van de Noord-Spaanse regio Rioja. Ze streven hier naar een mix van traditie en moderniteit. Het wijnhuis beschikt over een totaal van 8000 Bordelese vaten. De meeste gemaakt van Frans eikenhout waarvan 20% elk jaar wordt vernieuwd. De Crianza staat bij deze wijn voor 12 maanden houtlagering en 12 maanden rijping op fles. Dit resulteert in een wijn met een mooie volle rode kleur, een geur van rijpe fruittonen. In de mond een zijdezachte wijn met mooie fruit- en vanilletonen wat aangeeft dat het hout prachtig verweven is in de wijn.

wijnhuis altanza tempranillo rioja crianza wijnbar viqh
Het wijnhuis Altanza in de Spaanse wijnregio Rioja

Wijnbox VIQH’s Best of 2022

Wilt u thuis genieten van de wijnen die het meest gedronken zijn bij wijnbar VIQH in het jaar 2022? Dat kan door deze wijnbox hier te bestellen. De wijnbox bestaat uit de 6 bovengenoemde wijnen met daarbij een wijnomschrijving per wijn.

Deel dit bericht:

Overige berichten