photography studio etsy banner

Welke wijnen schenken wij tijdens een Spaanse wijnproeverij?

We zijn weer begonnen!

De zomervakantie is helaas weer voorbij maar dat betekend ook dat de themaproeverijen van VIQH aan Huis weer zijn begonnen. In de zomermaanden hadden wij de themaproeverijen ingeruild voor inloopproeverijen die iedere zondag werden georganiseerd voor de thuisblijvers. Deze inloopproeverijen waren geïnspireerd op het afgelopen half jaar aan themaproeverijen. Onze gasten die al eens een proeverij hebben bezocht konden hun favoriete wijn nog eens proeven. Voor de bezoekers die nog niet bekend waren met onze themaproeverijen hadden we de keuze uit een proeverij van 3 of 6 wijnen. Om zo te proeven wat wij zoal doen tijdens de themaproeverijen op de eerste maandag- of dinsdagavond van de maand. Dinsdag 3 september stond de eerste themaproeverij na de zomerstop weer gepland. Om toch nog in de zomerse sferen te blijven, was Spanje het thema van deze avond.

Cocktail tijdens de Spaanse wijnproeverij

Tijdens de wijnproeverij Portugal kregen de deelnemers bij aankomst een welkomstdrankje. Bestaande uit witte Port met tonic  Dit werd zo goed ontvangen dat wij dit bij Spanje ook gedaan hebben. Niet met Port natuurlijk maar met een andere versterkte wijn, de Sherry. Samen met sprite en een limoentje gaf het echt een lekkere verfrissende smaak. De eerste wijnproeverij na de zomerstop kon nu dan eindelijk beginnen!

viqhaanhuis spaanse wijnproeverij haarlem
viqhaanhuis spaanse wijnproeverij haarlem

Een goed begin is het halve werk!

De wijnproeverij begon feestelijk met een cava van Torello. Dit wijnhuis maakt alleen maar reserve cava en heeft geen basislijn. Wij zijn erg fan van deze cava en het is dan ook niet de eerste keer dat we hier mee werken. Een frisse cava met een zachte mousse en de deelnemers haalden er ook tonen van honing, citrus en rijp geel fruit uit.

Na de cava gingen we door naar toch wel een van de bekendste witte wijnen vanuit Spanje, de Verdejo. Toch gaven we hier nog een leuke twist aan. Op bijna iedere wijnkaart in Nederland zien we namelijk wel een Verdejo uit Rueda. Daarom hebben wij gekozen voor een Verdejo uit Jumilla (in de buurt van Alicante). Een mooie fruitige wijn zo vonden de deelnemers.

Net omschreef ik de Rueda al als een welbekend Spaans wijngebied maar er is nog zo’n hele bekende streek. Inderdaad, de Rioja! Vanuit deze wijnstreek kwam de derde wijn. Iets wat als ongewoon werd gezien is dat de wijn wit is. Maar één 11e deel van de productie in Rioja bestaat uit witte wijn. De wijn van het wijnhuis Gomez Cruzado wordt gemaakt van witte Tempranillo en Viura, een druif die ook regelmatig in de cava productie word gebruikt. De wijn krijgt 11 maanden houtlagering wat ervoor zorgt dat het eikenhout goed te proeven is maar niet al te lang blijft hangen. Smaken van rijp geel fruit krijgen al snel de overhand wat het een wijn maakt waar je wel wat bij wil eten.

viqhaanhuis spaanse wijnproeverij torello cava corpinnat
viqhaanhuis spaanse wijnproeverij torello cava corpinnat
Ook sherry in de Spaanse wijnproeverij

Spanje staat ook bekend om de productie van rosé wijnen. Daarom een vin nature van het huis Frisach uit Terra Alta gemaakt van de Grenache druif. Deze wijn wordt gemaakt doormiddel van spontane vergisting met minimale filtratie en minimaal sulfiet gebruik. Dit zorgt in de smaak voor rood fruit en vegetale tonen zoals venkel en het kruidige van de anijs.

Zoals ik eerder al schreef begon de wijnproeverij met een verfrissende Sherry variant maar natuurlijk kon deze versterkte wijn (zonder de sprite) niet ontbreken in deze Spaanse wijnproeverij. Sherry is een wijn met een stoffig imago. Tijdens deze proeverij heb ik hard mijn best gedaan om dat weg te poetsen. De deelnemers hebben de Manzanilla Sherry van Bodega Baron geproefd. Tijdens het proeven vertelde ik hoe Sherry gemaakt wordt in het solera systeem en waarom er zoveel verschillende soorten sherry gemaakt worden. Typisch voor sherry is dat de smaak een stuk droger dan dat de geur doet vermoeden. Wat ook typisch Spaans is zijn tapas. Daarom serveerde wij bij de sherry onder andere Manchego kaas die de sherry een stuk minder droog maakt en de kaas heel goed oppakt.

viqhaanhuis spaanse wijnproeverij sherry tapas manchego ibericoham
viqhaanhuis spaanse wijnproeverij sherry tapas manchego ibericoham
Spanje en haar rode wijnen

Vanuit de Spaanse Rioja mocht een rode wijn natuurlijk ook niet ontbreken. Wij kozen voor de Maturana Tinta van Ad Libitum. Een druivensoort die in Rioja al lang voorkomt en weinig bekend is. Bij het merendeel van de deelnemers werd deze wijn als absolute favoriet gekozen en dan moest de afsluiter nog komen.

Na een witte Tempranillo te hebben geproefd mocht de rode variant natuurlijk ook niet ontbreken. We sloten de Spaanse wijnproeverij daarom af met een Tempranillo Crianza vanuit de Ribera del Duero. Het wijnhuis Corona de Castilla geeft de Tempranillo Crianza 12 maanden houtrijping mee. Dit is 6 maanden langer dan de officiele regels minimaal voorschrijven. Hierbij lag er op het tapasbordje Ibericoham. De notige tonen van de ham kwamen mooi overeen met de kruidige tonen in de wijn en zo sloten wij de Spaanse wijnproeverij krachtig af.

viqhaanhuis spaanse wijnproeverij ribera del duero
viqhaanhuis spaanse wijnproeverij ribera del duero

Heeft u de wijnproeverij gemist maar wilt u deze wijnen alsnog proeven?! Dat kan! Speciaal voor u hebben wij een wijnbox samengesteld met de Spaanse wijnen vanuit deze proeverij zodat u deze rustig thuis kunt proeven. Deze wijnbox wordt geleverd met een uitgebreide wijnomschrijving zodat u ook de achtergrond van de wijn weet. Deze wijnbox besteld u HIER! Wilt u liever dat wij deze proeverij bij u op locatie doen? Ook dat kan! Vraag HIER uw vrijblijvende offerte aan. 

Deel dit bericht:

Overige berichten