welke wijn bij wildgerechten

Welke wijnen bij wildgerechten

Welke wijn bij wildgerechten?

We merken het allemaal, de avonden worden frisser maar ook de prachtige herfstkleuren zien we weer voorbijkomen. We creëren allemaal een knusse en warme sfeer in huis en genieten van verschillende herfstwijnen. Maar welke wijn schenken wij nou bij de wildgerechten? Traditiegetrouw is op 15 oktober het culinaire wildseizoen van start gegaan. Er zijn verschillende wildsoorten:

  • Waterwild denk hierbij aan wilde eend
  • Kleinwild zoals haas, fazant, patrijs en duif
  • Grofwild zoals hert of wildzwijn

Om antwoord te geven op de vraag welke wijn bij wildgerechten hebben wij tijdens onze laatste online wijnproeverij verschillende wijnen gecombineerd met verschillende wildgerechten. Door het succes van deze wijnproeverij hebben wij besloten om een wijnbox samen te stellen met deze wijnen en daarbij de recepten voor de wildgerechten. Welke dat zijn leest u hieronder.

welke wijn bij wildgerechten viqh aan huis
welke wijn bij wildgerechten viqh aan huis

Waar schenken wij de Auxerrois bij?

De eerste wijn die wij gecombineerd hebben bij een najaarsgerecht is de Auxerrois. Deze druif is sterk verwant aan de Pinot Blanc en wordt zelfs vaak zo aangeboden. Recentelijk is er nog een DNA-onderzoek gedaan maar hieruit bleek dat de Auxerrois geen familie is van de Pinot Blanc. De verwantschap is wel zeer groot. In de smaak heeft deze Auxerrois vanuit de Franse Alsace veel mooie rijpe tonen met mooie lichte kruidige tonen. Het gerecht dat wij hierbij hebben komt van Good met Food. Mette verzorgd met Good met Food catering op maat, een kok aan huis maar staat ook voor u klaar voor een culinaire invulling van uw evenement. Het gerecht dat zij uitkoos voor ons is een carpaccio van pompoen met geitenkaas en granaatappel. Een heerlijk voorgerecht voor van het najaar.

Welke wijn bij wildpaté?

Een trio van wildpaté bestaande uit een paté van wilde eend, paté van reebok en paté van patrijs met verschillende bijpassende smaken jam. Het jammy karakter moet dus ook een beetje terugkomen in de wijn. Daarom combineren wij een witte Rhône blend bestaande uit 50% Marsanne en 50% Viognier bij dit ideale borrelhapje, voorgerecht of amuse. Het mollige mondgevoel in combinatie met het rijpe fruit en de kruidigheid zorgt voor een mooie samenhangende wijnspijs beleving.

gewürztraminer bij wildgerechten viqh
gewürztraminer bij wildgerechten viqh

Een klassieker: Fazant met zuurkool

Het klassieke gerecht fazant met zuurkool mag natuurlijk niet ontbreken in deze wijnbox. Waar vele deze combinatie verwacht zouden hebben bij de Auxerrois vanuit de Franse Alsace hebben wij een uitstapje gemaakt naar Chili. Hier vinden wij een weelderig-kruidige Gewürztraminer. De Gewürztraminer vindt zijn oorsprong in Noord-Italië waar deze vernoemd is naar het dorp Tramin. Zowel de wijn als de zuurkool hebben een mooie frisse zuurgracht waardoor ze elkaar mooi aanvullen.

Wat schenken wij bij duivenborst

We horen het vele zeggen duif is een echte delicatesse. Het heeft een verfijnde wildsmaak die niet te vergelijken is met ander gevogelte. De duif serveren wij met een jus van gepofte knoflook. Om het feest compleet te maken hebben wij een Grenache geselecteerd vanuit de Franse Languedoc. Een mooie wijn met tonen van rijpe zwarte kers, een vleugje laurier en een mooie balans tussen sappig en zacht. De milde zuren geven de wijn een mooie structuur.

Eendenborst en Primitivo

Het vlees van wilde eend is mager en aromatisch van smaak. Hierdoor zetten wij dit ingrediënt graag in de hoofdrol. De bijrol is voor de saus van sinaasappel en anijs. Het frisse en het kruidige combineren wij graag met een wijn met een jammy karakter vanuit Puglia. Het sappige en kruidige karakter matched mooi met de eend. De zachte structuur van de eend in combinatie met de tonen van donkerfruit en de malse taninnes zorgen voor een fluwelen mondgevoel.

shiraz met hertenbiefstuk
shiraz met hertenbiefstuk

Welke wijn bij Hertenbiefstuk met wildsaus?

In het algemeen geldt dat stevig roodwild het best te combineren is met een rode wijn met kracht en elegantie. De malse smaak van de hertenbiefstuk leent zich goed om te combineren met een Shiraz vanuit Australië. Dat is dan ook precies de combinatie die wij gekozen hebben. Een wijn met kracht, pittige kruidigheid, levendige zuren en taninnen die bij het hert heerlijk smeuïg worden.

Het antwoord op de vraag welke wijn bij wildgerechten.

In het culinaire wildseizoen zijn er veel wijnspijs mogelijkheden mogelijk wij hebben hier 6 voorbeelden gegeven die u thuis zelf kunt bereiden. Naast de wijnomschrijving vindt u in deze wijnbox ook de 6 verschillende recepten zodat u de omschreven wijnspijs combinaties thuis zelf kunt proeven. De wijnbox wildseizoen bestelt u hier

Liever helemaal geen vlees of dierlijke producten? Kijk dan eens bij onze vegan wijnbox.

 

Deel dit bericht:

Overige berichten