piemonte wijnen van vincenzo bossotti

Piemonte wijnbox Vincenzo Bossotti

Zes heerlijke Piemonte wijnen van Vincenzo Bossotti 

In deze Piemonte wijnbox zitten uitsluitend wijnen van het wijnhuis Vincenzo Bossotti. Deze wijnmakerij staat in Cisterna d’Asti, een klein dorp dat 375 meter boven de zeespiegel ligt, in de provincie Asti op de grens van de provincie Cuneo. Bij Vincenzo Bossotti staan op ideale steile heuvels de traditionele variëteiten aangeplant. Zoals Nebbiolo, Barbera, Arneis en het inheemse druivenras Croatina.

Bossotti is een echt familiebedrijf, zij werken allemaal samen van de oogst tot aan de productie tot aan de marketing van de wijn. Per jaar produceren zij slechts 80.000 flessen. De vader van de familie is een echte marketingman. In de Verenigde Staten deed hij een grafische studie. Toen hij na zijn studie terugkwam in Italië nam hij het wijnbedrijf van zijn familie over. Zijn grafische achtergrond is ook duidelijk terug te zien op de moderne etiketten van het wijnbedrijf. Op een van de etiketten staat bijvoorbeeld een kerk afgebeeld. Het wijnhuis Bossotti betaald de kerk jaarlijks uit in wijn.

Een gepassioneerde wijnmaker brengt zijn eigen karakter over op zijn wijnen, zozeer zelfs dat tijdens het proeven de kenmerken van de producent gemakkelijk te herkennen zijn. Zoals ik eerder al schreef is het wijnhuis Vincenzo Bossotti een echt familiebedrijf. In de wijn willen zij daarom de familiekenmerken laten terugkeren: consistent, eerlijkheid en liefde voor de eenvoudige maar echte menselijke relatie.

piemonte wijnbox vincenzo bossotti
Deze wijnen ontdekt u in de wijnbox met Piemonte wijnen van Vincenzo Bossotti

Twee verschillende Arneis in de Piemonte wijnbox

In de wijnbox gevuld met de wijnen van Vincenzo Bossotti vinden wij 2 soorten Arneis. De Arneis is een inheemse druivenras vanuit de Piemonte en mag daarom niet ontbreken. Terre Alfieri is een subgebied binnen de Langhe met een eigen status als DOC. De witte wijnen moeten gemaakt zijn van minimaal 85% Arneis. Als we de smaken van de Langhe Arneis en de Terra Alfieri vergelijken zien we dat de Terra Alfieri net wat rijper en voller is van karakter. Dit komt doordat het een blend is van 85% Arneis & 15% Chardonnay. Dit maakt de wijn tot een ideale maaltijdbegeleider.

Rosé in een Piemonte wijnbox?!

Nu staat de Piemonte nou niet echt bekend om zijn roséwijnen. Mede door de aard van de druiven maakt men weinig rosé. Vincenzo Bossotti had de moed om dit tegen de eeuwenoude wijntraditie in, wel te doen. Met een bijzondere wijn als resultaat: mooie kruidige en aardse tonen aangevuld met rijp rood fruit. Hierdoor zeer geschikt bij een kruidige maaltijd salade, eend en verschillende worsten.

Aan de basis van deze bijzondere rosé staat de Nebbiolo druif, aangevuld met Barbera. De naam van de Nebbiolo stamt af van het Italiaanse woord Nebbia dat mist betekend. Doordat deze druif pas laat rijpt (in oktober) hangt deze nog aan de plant wanneer de mist zich tussen de heuvels in Piemonte begint te vormen.

wijnbox vincenzo bossotti 6 piemonte wijnen
wijnbox vincenzo bossotti 6 piemonte wijnen

Piemonte als thuishaven

De Piemonte is de thuishaven van de druif Barbera. Door heel Italië staat deze druif aangeplant maar ook in Californië staat de Barbera op grote schaal aangeplant. In de literatuur komt de druif a voor sinds de 13eeeuw. De naam voor de druif was toen Barberi of Barbero. Vanuit de Piemonte komen vooral sappige Barbera’s met een pittige structuur. Hoe de Barbera Superiore van Bossotti smaakt? Een mooie en gestructureerd glas met mooie aroma’s van donker fruit en pure chocolade. De afdronk is mooi lang en harmonieus.

Uitbetalen in wijn

In het begin van de blog schreef ik er al over. Het wijnhuis Bossotti betaald de lokale kerk uit in wijn. Op het etiket van de Cisterna d’Asti pronkt deze kerk. Gemaakt van 100% Croatina lijkt deze Cisterna d’Asti qua stijl enigszins op de Dolcetto. De smaak kenmerkt zich vooral door kruidigheid en donkerfruit zoals pruimen en zwarte bessen. Deze wijn komt het beste tot zijn recht na een aantal jaren flesrijping. Lokaal wordt deze druif ook wel “Bonarda” genoemd. Dit is vrij verwarrend omdat er ook een ander druivenras is die Bonarda Piemontese heet.

rode wijn piemonte wijnbox vincenzo bossotti
rode wijn piemonte wijnbox vincenzo bossotti

Een Nebbiolo mag natuurlijk niet ontbreken in de Piemonte wijnbox.

De druif Nebbiolo dankt zijn prestigieuze status vooral aan de beroemde Piemontese wijndropen Barolo en Barbaresco. In deze wijnen toont deze lastige druif zijn optimale concentratie, expressie en bewaarpotentieel. Door zijn forse tanninegehalte is de Nebbiolo befaamd om zijn enorme levensduur. Maar ook buiten de grenzen van Barolo & Barbaresco worden er goede wijnen van de Nebbiolo gemaakt, vaak worden deze dan Langhe Nebbiolo genoemd. Langhe verwijst dan naar de provincie waar onder andere Barolo & Barberesco liggen.

Deze in oktober geoogste Nebbiolo van Vincenzo Bossotti heeft na de vinificatie die 3 tot 6 maanden duurt op de RVS-tanks nog ongeveer 7 à 8 maanden houtrijping gehad. Hierdoor komen er vooral wat bloemige aroma’s met mooie kruidige tonen en een lichte vanille toets naar voren.

Hier bestelt u de Vincenzo Bossotti Piemonte wijnbox

Benieuwd naar hoe deze 6 wijnen gemaakt door de Familie Bossotti smaken?! Voor €79,95 bestelt u hier de Piemonte wijnbox. Deze wijnbox wordt geleverd met een wijnomschrijving en wijnspijs tips. Deze wijnbox van Vincenzo Bossotti is ook een geschikt als uniek relatiegeschenk of kerstpakket voor de echte wijnliefhebber.

Deel dit bericht:

Overige berichten