de groene oogst mexico viqhaanhuis

Wat is de groene oogst?

Zoals ik in een eerdere blog al schreef zijn de temperaturen hier in Valle de Gaudalupe (Mexico) zijn gunstig. Overdag is het een graad of 34 en ’s nachts koelt het af naar een graad of 17. Dit is optimaal voor het laatste stadium van de druiven om de smaak en suikers te ontwikkelen die nodig zijn om de wijn uiteindelijk te maken. Nadat we gister met de refractometer aan de slag zijn gegaan en het suikergehalte van de Tempranillo op 16,2 gram hebben zien staan verwachten we over een kleine maand te kunnen oogsten. De Syrah heeft nog wat meer rijpingstijd nodig, 2 maanden, en dat betekend dat het tijd is voor de groene oogst. Maar wat is dat nou eigenlijk?

groene oogst refractormeter mexico
groene oogst refractormeter mexico

Hoeveel oogsten zijn er in een wijngaard?

In een wijngaard vinden twee verschillende oogsten plaats, zo ook hier bij Quinta Monasterio. De meest bekende is de oogst aan het einde van het seizoen, wanneer de druiven rijp zijn. Ongeveer twee maanden voordat de definitieve oogst begint vindt de groene oogst plaats. Tijdens de groene oogst, in het Frans vendange verte, worden de groene en overtollige druiventrossen weggeknipt. Dit beperkt weliswaar de opbrengst per hectare maar zorgt ervoor dat de druiven die blijven hangen veel meer concentratie krijgen. Dit is een belangrijk onderdeel voor het maken van kwaliteitswijn. 

de groene oogst mexico viqhaanhuis
de groene oogst mexico viqhaanhuis

Welke trossen knippen we weg tijdens de groene oogst?

Om te voorkomen dat we de verkeerde druiventrossen opofferen is het belangrijk dat de druivenstok van tevoren goed geobserveerd wordt. Afhankelijk van de grote en de leeftijd van de plant bepaal je hoeveel trossen je laat hangen. Bij jonge stekken laten we 1 à 2 trossen hangen, afhankelijk van hoe groot de druiventrossen zijn. Bij de oudere wijnstokken laten we gemiddeld 2 à 3 druiventrossen hangen. 

Aan de wijnstok is duidelijk te zien dat de ene tros zich beter ontwikkeld dan de andere. Daarom worden de trossen die achterblijven op de rest als eerste weggeknipt. Vaak zijn deze nog groen. Daar komt dan ook de naam groene oogst vandaan. Naast de groene druiven worden ook de overtollige druiven weggeknipt. In de wijngaard wil je mooie trossen hebben zoals op de afbeelding hieronder. Maar vaak gebeurt het dat er nog een vertakking ontstaat met een kleine druiventros. Deze vertakkingen kosten te veel voedingsstoffen waardoor deze weggeknipt worden en de achtergebleven trossen alle energie en voedingsstoffen opnemen. 

tempranillo in de mexicaanse wijngaarden viqhaanhuis
tempranillo in de mexicaanse wijngaarden viqhaanhuis

De druiven zullen geconcentreerder worden waardoor er meer smaakstoffen in de druif zitten en er uiteindelijk meer smaak aan de wijn zal zitten. In de afbeelding hieronder ziet u het resultaat van de groene oogst. 

resultaat groene oogst valle de guadalupe
resultaat groene oogst valle de guadalupe

Benieuwd naar veganistische wijnen?

Bent u benieuwd naar de smaak van veganistische wijnen of wat een veganistische wijn is? Dat ontdekt u hier

Deel dit bericht:

Overige berichten